Tankar om bengaler.

2014-09-30 @ 10:21:48
Under matchen mellan Elfsborg - AIK såg vi bengaler brännas av under större delen av matchen och både första och andra halvleken försenades pga att det brann på läktarplats. Vi fick även se bengaler i samband med gårdagens match mellan IFK Göteborg - Djurgården där domare Strömbergsson tvingas avbryta matchen och ta av spelarna från planen under närmare 10 minuter. Vad är det som lockar unga supportrar idag till att gå på fotboll, är det fotbollen i sig eller är det att förstöra för alla andra med att bränna av bengaler? Jag kan tycka det är okej med lite bengaler om det är under kontroll men risken finns alltid att någon kommer till skada och då är det inte okej längre. Eld är faschinerande och kan tillföra en viss charm men det finns en dyster baksida. Bengaler tillför farlig brandrök och kläder kan lätt antändas och då är det genast en livsfara.

Det är inte bara det att det är en fara för publiken utan det blir även dryga böter för klubben. En av blåvitts supporterklubb SUPRAS firade 10 år igår genom att skjuta av flertalet bengaler men frågan är hur smart det var egentligen? SUPRAS är på Gamla Ullevi för att stötta sitt lag, men de borde även stötta klubben och det gör man inte genom att tända bengaler som klubben sedan får betala upp emot 100 000 för.

Snälla, tänk efter före du antänder en bengal nästa gång. Vad är anledningen till varför du gör det? Hittar du ingen vettig anledning så låt bli och hittar du en vettig anledning så tänk efter en gång till.

IFK Göteborg - Djurgården IF

2014-09-29 @ 21:50:00
Ett IFK Göteborg och en Lasse Vibe med fantastiskt självförtroende tog emot ett minst lika starkt Djurgården IF denna septemberkväll. Det var två lag som ville spela bra fotboll ikväll och det var två lag som behövde vinna. Med ett IFK Göteborg på en fjärdeplats innan dagens match, med bara två poäng efter Elfsborg på andraplatsen var det med andra ord tre oerhört viktiga poäng på spel. Hur såg det ut för Djurgården del då innan kvällens match? Det är ett lag som även dem haft flytet med sig med vinster i ryggen och med 39 poäng på en sjätteplats osar dem en fjärdeplats med bara fem poäng därifrån.

Kvällens match blev IFK Göteborgs nionde match utan förlorad poäng och mycket är tack vare Mr #goodvibes som är i oerhört god form just nu och gör mål i nästintill varje match. Kan tyckas tjatigt att lyfta fram Lasse Vibe match efter match, men den form han har just nu så är han värd all uppmärksamhet kan kan få. Spelare i bra form lyckas göra mål från inga lägen alls och vågar göra saker man kanske inte vågar göra i vanliga fall och i just det läget är Vibe just nu. Han attackerar, anfaller och skjuter och backarna vågar inte gå på honom och detta utnyttjar självklart Vibe. Tjugosjuåringen från Danmark. 1-0 kom redan i minut sju av ingen mindre än Lasse Vibe och det var ett IFK som spelade med fart och fläkt i den första halvleken och Blåvitt hade kunnat gått in i pausvila med minst 3-0 om inte Kenneth Höie hade storspelat i Djurgårdens mål. Istället kvarstod 1-0 in i pausvilan och det vet vi ju alla att det inte är en ledning att förlita sig på. Andra halvleken hade inte alls samma intensitivitet som den första men Martin Smedberg Dalence visade din fina högerfot, som vi så länge längtat efter att få se, och gjorde 2-0-målet i den 61 minuten. Där och då kändes en vinst ganska självklar för IFK spelade ändå ett kontrollerat spel men allt som oftast så lyckas det ändå bli nervöst och Djurgårdens 1-2-mål kom i matchminut 77 och hade Djurgårdsspelarna haft en lite bättre offensiv så är jag inte alls säker på att det skulle blivit samma utgång som det blev idag.

IFK Göteborg är just nu tvåa i allsvenskan och de glider fram på en formtopp som vi hoppas aldrig ska ta slut. Att Blåvitt skulle ligga tvåa i tabellen i slutet av september trodde jag aldrig när jag kikade på tabellen i somras men killarna har fortsatt kämpa och det är en starkhet i sig att inte ge vika när spelet inte går som man vill och reslutaten uteblir. Att IFK Göteborg ligger tvåa i allsvenskan är inget annat än en enda stor kämparinsats på alla plan och det är kanske just detta som gör att Stahre får stanna nästa säsong också. Vem vet?

Örebro - IFK Göteborg

2014-09-24 @ 21:42:00
Två av allsvenskans just nu formstarkaste lag möttes på Behrn arena denna afton. Örebro SK kom ifrån fem vinster och IFK Göteborg från sju raka matcher utan förlust. Det var en viktig match för båda parter då det är jämnt i mittenträsket där Örebro klampar omkring och jämnt bland topplagen där IFK försöker gro sig starka. Allsvenskan har gått in i slutspurten och många experter säger att Blåvitt har "bäst" spelschema kvar för att lyckas bäst och på pappret så kanske det stämmer, nu ska killarna lyckas göra jobbet också och första anhalten var Örebro på bortaplan på plastgräs. Skulle plastspöket förvinna eller skulle det få leva vidare?

Det kom att bli en svängig historia mellan Örebro SK och IFK Göteborg med en match som inledde mer sövande än intresseväckande men en man vid namn Lasse Vibe, som mycket av denna matchen tillslut kom att handla om, spräckte nollan och IFK tog ledningen i den 22 matchminuten men glädjen skulle vara kortvarig då kvitteringen kom redan i matchminut 28 av Erik Moberg. Blåvitt spelade en offensiv fotboll men ändå var det Örebro som tog ledning i den 41 minuten genom Marcus Pode och vi skall vara glada att Ludwig Augustinsson lyckades få in kvitteringsmålet i slutsekundrarna av den första halvleken för det hade likväl kunnat stått 3-1 till Örebro.

Andra halvlek började lika sömnigt som den första och Stahre bytte ut Smedberg-Dalence och satte in Gustav Svensson och bytte från 4-4-2 till ett 4-5-1 och då hände det grejer. Kombinationen Engvall/Vibe levererade ännu en gång och Lasse kunde snyggt sätta 2-3. Där andades jag ut för en liten stund men i fotboll svänger det ska ni veta och i minuten senare stod det 3-3. Ett mål som gjordes på straff efter att Bjärsmyr flaxat lite väl mycket med armarna.

Med dryga 25 minuter kvar av matchen kunde precis vad som helst hända för det var inget vidare bra försvarsspel från något utav lagen men Blåvitts segermål det kom i den 80 minuten av ingen mindre än den danske kungen själv. Vibe sprang, anföll, försvarade, matade skott på mål och inte minst så gjorde han mål. Tre stycken för att vara exakt. 19 mål gjorda i den blåvita tröjan och Hyséns rekord från 2009 på 18 mål är nu pasé.

Det är oerhört viktiga matcher kvar och nu håller vi alla tummar och tår vi har att den smällen Vibe fick i slutskedet av dagens match inte ska orsaka några större problem.

En fin sporthelg.

2014-09-21 @ 10:43:50
Vi lämnar en fin sporthelg bakom oss, i alla fall om man kollar genom mina supporterögon. Är oerhört nöjd med både IFK Göteborgs insats mot Gefle i fredags och Frölundas insats mot Djurgården igår. Det var två viktiga matcher som för Blåvitts del behövdes vinna för att inte tåget om Europaspel helt skulle lämna perongen och för Frölundas del så behövdes självförtroendet boostas efter magplasket mot Hv71.

IFK Göteborg spelade en fantastiskt fin fotboll mot Gefle där IFK hade ett markant övertag på alla positioner och inte minst i bollinnehav. Kombinationen Engvall/Vibe på topp är en kombination som verkar fungera riktigt bra och en bra coachning från Stahre som vågat öppnat upp för Engvall i startelvan. Hade kunnat skriva mycket om denna otroligt talangfulle 18åring, som bryter sig igenom helt respektlöst på offensiv planhalva. Hade också kunnat skriva massor om Lasse Vibe som helt och hållet lyckats axla Tobias Hyséns plats som målgörare. Men det var många som gjorde en bra match denna afton, från Alvbåge i mål till Engvall/Vibe på topp. Blåvitt spelade ett fartfyllt spel  och gnagde ner Gefles spel fullständigt och vinner i underkant med 4-0. Det hade alltså kunnat vara större siffror.

Frölunda tog emot Djurgården under lördagen och det var ett revanschsuget lag som ville visa sig vara bättre än att förlora mot Hv71 med 5-0. Det var två bra perioder av Frölunda där de gjorde det mesta rätt. Det var en bra offensiv, stabilt defensivt och framförallt två mål bakom Armalis i Djurgårdens bur. I tredje perioden började Frölunda komma ur det fina spelet de byggt upp under de två inledande perioderna och började stressa och göra enkla misstag. Detta tog Djurgården vara på och svarade med ett reduceringsmål tidigt i tredje perioden. Närmare än så kom dock aldrig Djurgården och matchen slutar 2-1 till Frölunda. Inte bara viktiga tre poäng för laget utan viktigt för killarna att studsa tillbaka direkt och få fortsätta på den fina start av SHL som de åstadkommit.

En fin sporthelg och nu ser vi fram emot IFK-Örebro på onsdag och Frölunda-Modo på fredag.

Vad var det som gick så fel denna septemberafton?

2014-09-18 @ 21:16:03

Hv71 tog emot Frölunda denna afton och jag måste säga att jag trodde mer om Frölunda denna kväll efter två vinster i upptakten av SHL. Nog att vinsten uppe i Örebro satt djupt inne men visst kan Frölunda spela bättre än vad de visade upp mot Hv71 ikväll? Ikväll var det ett virrigt och tafatt Frölunda som inte alls hade den energin i varken kropp eller knopp för att klara av att vinna mot ett såpass spelskickligt lag som Hv. Det var inte så att Frölunda var bedrövligt dåliga, men de var också långt ifrån så bra som de kan vara. Sen finns det ju alltid ett motsåndarlag i sådana här bataljer och Hv71 visade upp ett överraskande bra spel och framförallt ett bra försvarsspel. De hade just den energin som Frölunda inte hade ikväll, den energi som krävs för att orka vinna matcher som dessa.

desto gladare miner efter hemmavinsten.

Frölunda spelade okej vissa perioder av kvällens match medans Hv71 spelade bra, faktiskt riktigt bra, från första stund tills matchens slut. Som jag skrev så är jag överraskad över HVs fina spel och också oerhört förvånad över Frölundas ineffektivitet och dåliga spel. Det finns oerhört mycket att jobba på för Frölunda inför hemmamatchen mot Djurgården på lördag och RR har mycket att fundera över. Vad var det som gick så oerhört fel denna septemberafton?

MFF i Champions Leauge

2014-09-16 @ 23:08:58
Champions League är igång och det är ett lyckorus som går genom hela kroppen. Inte bara det att alla "vanliga" lag är med utan i år är MFF med bland de stora lagen. Galenskap! Tror killarna får det svårt  i CL men det är otroligt stort att de klarade sig vidare från kvalet och in i finrummet. Det är 14 år sedan ett svenskt lag var med i Champions Leauge så visst är detta stort!

Tycker Malmö stod upp bra mot Juventus, framförallt i första halvlek då MFF bjöd upp till dans men i andra började man se klasskillnad mellan spelarna. MFF gjorde en bra första halvlek men hade behövt göra en ännu bättre andra för ett åka hem med poäng i bagaget. 2-0 borta mot Juventus är inget dåligt resultat och jag tycker ändå killarna ska vara nöjda med deras insats.

Champions leauge är tufft, men äntligen är det igång!

Bortaspöket fortsätter att leva.

2014-09-14 @ 19:20:28
Matchen mellan Elfsborg och IFK Göteborg är över och jag som poängterade tidigare att detta var en äkta måstematch. Blåvitt började matchen väldigt bra och borde kanske haft en ledning med sig in i pausvilan men istället stod det 0-0 i paus. Om Blåvitt hade en otrolig energi i första halvleken så var det ett bra mycket tröttare lag som kom ut till spel i andra halvlek. Inte så att Blåvitt kom ut som ett sämre lag i andra men Elfsborg kom ut med en helt annan energi och om det överraskade killarna eller något i den stilen för IFK stod på hälarna och lät Elfsborg spela ett spel som inte tilläts i första halvlek. Elfsborg steppade helt enkelt upp några steg i klass och jämnade ut en något IFK-dominans från första halvleken och andra halvlek blev en jämn historia med mycket kamp om boll.

Efter IFKs oerhörda offensiv och med dess energi som det tillförde så borde Blåvitt haft en ledning redan i paus och det är något killara verkligen måste jobba med. För så många chanser som IFK hade i första halvlek och att det fortfarande stod 0-0 i paus är för mig ett mysterium.

En måstematch spelades idag där både Elfsborg och IFK Göteborg hade behövt vinna för att klättra sig uppåt i tabellen med istället blev det två förlorande lag i och med det oavgjorda resultate och bortaspöket mot Elfsborg fortsätter att spöka för IFK. När ska killarna klara av att vinna borta mot Elfsborg?

En måstematch.

2014-09-14 @ 09:47:00
Allsvenskan drar igång igen efter landslagsuppehåll och jag skulle nog ändå vilja kalla dagens match mot Elfsborg en måstematch. Det skiljer fyra poäng lagen emellan och det är fyra poäng som kan bli sju om Blåvitt förlorar dagens match men det är också så att det kan krympa till en poäng vid vinst. Blåvitt gick till landslagsuppehåll med tre vinster i bagaget och det är med en god känsla i laget som de åker till Borås i eftermiddag, frågan är om det räcker. IFK har inte vunnit på Borås arena sedan 2005, ska det bli ändring på det idag eller fortsätter det vara svårt för killarna att spela på konstgräs?

De sista matcherna innan uppehållet spelade Blåvitt med en balans i spelet som jag inte sett på länge. Det var en bra defensiv och offensiv. I många matcher tycker jag det varit antingen eller. En match kan de haft en fantastisk defensiv men då har offensiven krånglat och i nästa match har det varit tvärtom men nu har det varit balans och det är roligt att se. Efter en skadefylld vecka så ser det ändå ut som om Augustinsson är med i truppen och det är ett positivt besked. Hade varit ett avbräck i laget utan honom. Zohore är dessvärre inte med i truppen.

Så, vad tror vi? Blir det än mer Europavittring efter dagens match eller hamnar vi på en bitter femte/sjätteplats i år?

En svängig historia mellan Örebro och Frölunda.

2014-09-13 @ 18:45:00
Det blev en svängig historia uppe i Örebro denna eftermiddag med en första halvlek som Frölunda hade övertaget av, en andra halvlek som var precis tvärtom och en tredje som mest var en enda lång kamp. Frölunda startade matchen bra med aggressivitet och en vilja av stål precis som i matchen mot Brynäs men de saknade den lilla extra energin som behövdes. Örebro var bra ikväll och framförallt var deras målvakt Hudacek riktigt bra. Hudacek fortsatte att spela bra och Örebrospelarna spelade upp till dans i andra perioden och var riktigt nära att få hål på Fernström både en och två gånger men med ett bra försvarsspel så var det ändå Frölunda som fick göra ledningsmålet i början av tredje perioden. Målet kom av Andreas Johnson efter 1.51 av tredje perioden men det dröjde inte längre än till 4.31 och kvitteringen kom av Martin Johansson. Tredje perioden blev en enda lång kamp om pucken och vi fick inte se något vidare finspel och 1-1 stod sig perioden ut och det väntades förlängning. En förlängning som knappt hann börja innan Mathis Olimb avslutade kalaset 30 sekunder in i perioden och två poäng gick till Frölunda.

Om man ser tillbaka på förra säsongen så borde man vara nöjd med två poäng på bortaplan mot Örebro. Frölunda kämpar på och på torsdag är det västderby mot Hv71 som vi får blicka fram emot.

En lovande start med fartfylld stämning.

2014-09-11 @ 21:46:40
Leman efterlyste en hockeyfest i dagens krönika och med  facit i hand så får jag väl ändå säga att han fick det, både på isen och på läktarplats. Det var inte fullsatt (12044), inte ens över 10000 som det faktiskt brukar vara i premiären men de 9566 som var på plats gjorde Scandinavium levande och fick till ett riktigt bra tryck och som RR själv sa så är Scandinavium Sveriges bästa hockeyarena och jag är villig att hålla med honom med kvällens match i bakhuvudet.

Frölunda tog emot Brynäs denna SHL-premiär och det sa pang, poff, crash, boom och så var matchen vunnen. Nästan så var det faktiskt. Frölunda spelade med en oerhörd intensitivitet och var snäppet vassare än Brynäs matchen igenom vilket resulterade i att Frölunda succesivt kopplade grepp om matchen och vann välförtjänt. Att Frölunda vinner över Brynäs med 4-0 är bra, riktigt bra, och en bra start på säsongen är viktigt för att få en bra känsla i laget och för att ge en positiv boost till publiken men vi ska komma ihåg att det är 54 omgångar kvar innan slutspelet drar igång och mycket kan hända tills dess, men en bra start är viktigt och det fick laget ikväll.

Extra roligt tyckte jag det var att nykomlingarna Mattias Janmark och Artturi Lehkonen fick varsin prick i målprotokollet som ett extra varmt välkomnande till Sveriges framsida.

SHL är igång, Frölunda ser lovande ut och en publik som verkade hungriga på mer. Detta kan bli en riktigt roligt säsong att följa.